Over ons

Peter Dreessen en Dominique Struys waren al jaren vaste klant bij de Diestse whiskyclub. Deze club is ambassadeur als het op Schotse Single Malt whisky aankomt. Het was daar dat Peter en Dominique ondergedompeld werden in de rijke geschiedenis en tradities van dit edele vocht. Analoog met deze club werd besloten om in Linter een zusterclub op te richten. Zo proberen we om de Schotse Single Malt meer bekendheid te geven in onze regio. Deze samenwerking is ondertussen uitgegroeid tot de United Whisky Clubs waarvan ook The Celtic uit Ham deel van uitmaakt.

Voor de clubnaam werd de geschiedenis van Linter onder de loep genomen. De gemeentenaam Linter betekent volgens naamkundigen ‘de nederzetting bij de Lintara’. De Lintara was de vroegere benaming van de Genovevabeek, die in Tienen ontspringt.  Schotse Single Malt whisky heeft zijn naam te danken aan het  Iers-Gaelische Uisce Beatha of Uisge Beatha (uitspraak iesjkje bjaha) en het Schots-Gaelische Usquebaugh (uskwebà), wat “levenswater” betekent. De combinatie levenswater – beek bracht ons bij de huidige clubnaam.

‘A man’s gotta do what a man’s gotta do’ heeft een bevlogen filosoof ooit eens uitgekraamd.

Wel, wat wij willen doen – het is een roeping als het ware – is elke whisky die we tegenkomen te proeven. Onversneden als het kan, versneden als het moet.

We weten het, het is een zware taak die ons te beurt valt, maar we dragen de last met het hoofd soms in de wind, maar altijd opgeheven. Deze missie resulteert in een spoor van “Tasting Notes”, doorspekt met min of meer relatieve randinfo, kooptips en wellicht relevante onzin. Ongetwijfeld dilletant, maar heerlijk hoogdravend en blasé als het kan, tegen beter weten in een schijn van kennis van zaken pretenderend.